Construcția a două puncte vamale în Ucraina, care ar putea facilita trecerea frontierei cu România, este  din nou blocată

Construcția a două puncte vamale în Ucraina, care ar putea facilita trecerea frontierei cu România, este  din nou blocată


Construcția punctelor de control Crasna și Probotești a fost oprită, anunță autoritățile ucrainene, care motivează „lipsa banilor”, deși atât finanțarea inițială a lucrărilor care trebuia terminată în 2014, dar și reluarea lucrărilor abandonate ani în șir au fost finanțate cu fonduri europene.

Pentru finalizarea lucrărilor sunt necesare peste 113 milioane de grivne, iar despre sistarea lucrărilor a fost informat audiovizualul public de către Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, știrea fiind preluată inclusiv de agenția media cernăuțeană BucPress și care specifcă faptul că Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei ar motiva prin aceea că mijloacele financiare alocate pentru construncția punctelor de control vamal au fost transferate în fondul de rezervă al bugetului de stat.

În cadrul unei ședințe a guvernului ucrainean din 29 aprilie curent, prim-ministrul Denis Şmigal a anunțat că lucrările de construcție a punctelor de control vor fi finalizate anul acesta.

Punctele vamale care încă n-au fost redeschise în ciuda declarațiilor nenumărate și a „sacilor” de promisiuni sunt: Probotești (denumirea ucrainizată fiind Diakivți) – Racovăț și Crasna (denumirea ucrainizată fiind Krasnoilsk) – Vicovul de Sus. Acestea fuseseră închise cu 12 ani în urmă și primiseră, la fel ca și partea română, bani pentru a fi modernizate în ideea redeschiderii lor pentru traficul ușor. Partea română se achitase de sarcini și în jurul anului 2014 finalizase lucrările de așa manieră încât oricând punctele de trecere ale frontiere de la Vicov și Racovăț ar fi putut fi operaționalizate pentru tranzitul de persoane și autoturisme.  Într-un final, până și cel care a fost până nu demult guvernator al regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuc a recunoscut situația jenantă, dar a transmis un mesaj că el ar fi dus la capăt lucrările și că se așteaptă deschiderea acelor puncte de frontieră.

„Cineva (de fapt toate numele sunt cunoscute) nu a reușit să utilizeze fondurile europene pentru reconstrucție, ordonând conservarea lucrărilor, din nedorința de a deschide puncte de control suplimentare. și-a dorit doar să controlez totul prin „Porubnea”. Noi am reușit să reanimăm, să reluăm activitatea și să vedem rezultatul final reușit (s.red.). Sunt generos în cuvinte de recunoștință pentru toți cei care lucrează pentru Ucraina, pentru apropierea ei de viitorul european!”, a spus (ex)guvernatorul într-o postare pe contul său de facebook, zilele trecute. În același mesaj Serhii Osaciuc specifica: „Doi ani de muncă activă dau rezultate – reconstrucția se termină, deschiderea unor porți suplimentare ucrainene către UE. Ca în orice succes, în aceste puncte de control din Bucovina vor fi mulți părinți, oameni cu aceleași gânduri, asistenți, dar, cel mai important, sunt beneficiari ucrainenii și toți europenii liberi, frații bucovineni români”. (D.P.)

Sursa articol