Experții britanici cred că au identificat cauza hepatitei misterioase la copii

Experții britanici cred că au identificat cauza hepatitei misterioase la copii


Experții britanici au aflat cauza valului de hepatită misterioasă la copii. Investigațiile sugerează că doi viruși obișnuiți au revenit după ce s-a terminat izolarea din pandemie și au declanșat cazurile rare, dar foarte grave de hepatită.

Se crede că au fost afectați peste 1.000 de copii – mulți dintre ei cu vârsta sub 5 ani – din 35 de țări. Mai mulți copii au avut nevoie de transplant de ficat care le-a salvat viața.

Cele două echipe de cercetători, din Londra și Glasgow, spun că bebelușii expuși mai târziu decât în mod normal – din cauza restricțiilor COVID – au pierdut o parte din imunitatea timpurie la adenovirus, care în mod normal provoacă răceli și tulburări de stomac, și la virusul adeno-asociat doi, care în mod normal nu provoacă nicio boală și necesită un virus “ajutător” coinfectant – cum ar fi adenovirusul – pentru a se replica, notează BBC.

Acest lucru ar putea explica de ce unii au dezvoltat complicații hepatice neobișnuite și îngrijorătoare.

Nu este clar de ce unii dezvoltă apoi o inflamație a ficatului – dar genetica ar putea juca un rol.

Oamenii de știință au exclus orice legătură cu coronavirusul sau cu vaccinurile anti-COVID.

Unul dintre cercetători, profesorul Judith Breuer, expert în virologie, a declarat: “În timpul perioadei de izolare, când copiii nu se amestecau, nu își transmiteau viruși între ei. Ei nu își dezvoltau imunitatea la infecțiile comune pe care le-ar fi întâlnit în mod normal. Când restricțiile au fost ridicate, copiii au început să se amestece, virușii au început să circule liber – și brusc au fost expuși, cu această lipsă de imunitate anterioară, la o întreagă serie de noi infecții.”

Prof. Emma Thomson, care a condus cercetarea de la Universitatea din Glasgow, a declarat că există încă multe întrebări fără răspuns. “Este nevoie urgentă de studii mai ample pentru a investiga rolul AAV2 în cazurile de hepatită pediatrică. De asemenea, trebuie să înțelegem mai multe despre circulația sezonieră a AAV2, un virus care nu este monitorizat în mod obișnuit – s-ar putea ca un vârf al infecției cu adenovirus să fi coincis cu un vârf al expunerii la AAV2, ceea ce a dus la o manifestare neobișnuită a hepatitei la copiii mici susceptibili”. (Mediafax)

Sursa articol