portul armelor este un drept constituțional

portul armelor este un drept constituțional


  • Decizia, adoptată cu o majoritate de şase judecători din nouă, toţi conservatori, intervine în timp ce ţara se confruntă cu o serie de incidente armate, printre care și cel produs în școala primară din Texas, când 19 copii și doi profesori au fost uciși.
  • Președintele Joe Biden califică decizia drept „profund dezamăgitoare”.
  • Această decizie ar putea permite mai multor persoane să poarte în mod legal arme de foc în unele dintre cele mai mari orașe americane, precum Los Angeles, New York și Boston și este prima decizie majoră a Curții privind dreptul la arme de foc în mai mult de un deceniu.

Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât joi că americanii au dreptul, potrivit Constituției, să iasă înarmați din locuințele lor. Decizia, adoptată cu o majoritate de şase judecători din nouă, toţi conservatori, intervine în timp ce ţara se confruntă cu o serie de incidente armate, printre care și cel produs în școala primară din Texas, când 19 copii și doi profesori au fost uciși.

De atunci, mii de oameni au ieșit pe străzile din SUA pentru a cere un control mai strict al armelor de foc.

Președintele Joe Biden califică decizia drept „profund dezamăgitoare”.

„Fac apel la americanii din întreaga țară să își facă auzită vocea cu privire la siguranța armelor de foc. Viețile sunt în joc”, a adăugat președintele american.

Asociația Națională a Purtătorilor de Armă din America – National Rifle Association (NRA), organizația de lobby care militează pentru dreptul de a deține și purta arme în Statele Unite – o consideră o „victorie monumentală”.

Această decizie ar putea permite mai multor persoane să poarte în mod legal arme de foc în unele dintre cele mai mari orașe americane, precum Los Angeles, New York și Boston și este prima decizie majoră a Curții privind dreptul la arme de foc în mai mult de un deceniu.

Decizia Curții limitează o lege a statului New York, în vigoare din 1913, care limitează eliberarea de permise de port-armă persoanelor care aveau motive să creadă că vor fi nevoite să se apere, spre exemplu din cauza meseriei lor sau a unor ameninţări primite.

Legea fusese contestată în justiţie de doi proprietari de arme de foc, cărora le fuseseră refuzate permisele şi de o filială a NRA.

Aceștia au declarat că legea încalcă dreptul prevăzut în al doilea amendament al Constituției de a „deține și purta arme”.

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a calificat decizia drept „absolut șocantă” și a declarat că îi pare „rău că a venit această zi neagră”.

California, Massachusetts, New Jersey, New Jersey, Hawaii, Maryland și Rhode Island au legi similare care vor fi probabil contestate.

Curtea Supremă s-a pronunțat ultima dată cu privire la drepturile privind armele de foc în 2008 și 2010, când a declarat că cel de-al doilea amendament consacră dreptul de a păstra o armă în casă.

Eforturile actuale de înăsprire a legilor după ororile de la Uvalde și Buffalo vor fi cele mai semnificative din ultimele decenii – dar încă modeste din cauza rezistenței republicanilor și a grupurilor pentru drepturile armelor de foc la încălcarea celui de-al doilea amendament.

Sursa articol