Primăriile pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale. Branşare gratuită la reţelele de energie și gaze pentru toţi clienţii casnici

Primăriile pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale. Branşare gratuită la reţelele de energie și gaze pentru toţi clienţii casnici


Primăriile pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale, iar deținătorii de unităţi de producere a energiei de până în 200 kW (prosumatori) vor beneficia de compensare cantitativă. De asemenea, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Măsurile au fost aprobate în şedinţa de joi a Guvernului, unde a fost adoptată Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.

“La propunerea Ministerului Energiei în şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008. Era necesară adoptarea acestei OUG având în vedere că realizăm şi transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică”, a informat Ministerul Energiei.

Totodată, printre modificările realizate prin OUG se arată că primăriile (UAT-urile) pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

”Ne dorim să încurajăm cât mai mulţi români să îşi instaleze surse de producere a energiei electrice verzi şi astfel să fie compensaţi. Totodată, au fost realizate o serie de modificări mult aşteptate legate de finanţarea proiectelor de dezvoltare a reţelelor de transport al energiei şi gazelor naturale, dar şi clarificări cu privire la costurile cu branşarea clienţilor casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În plus, concedentul serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale/UAT poate decide extinderea zonei concesionate pentru una sau mai multe localităţi aparţinăţoare unităţii administrative teritoriale din cadrul căreia, pentru cel puţin o localitate, serviciul a fost deja concesionat.

Finanţarea extinderii reţelelor de gaze naturale se face, în principal, de către concesionar din fondurile proprii, în limita planurilor anuale de investiţii şi prioritizate în condiţii de eficienţă economică.

“Investiţiile realizate de operatorii de distribuţie în conformitate cu prevederile prezentului articol reprezintă investiţii în active reglementate, iar recuperarea acestora se realizează prin tarifele de distribuţie, conform reglementarilor ANRE. Pentru extinderea serviciului de interes general de distribuţie a gazelor naturale autorităţile locale/alte instituţii participă cu finanţări de terţă – parte inclusiv din bugetele locale, caz în care investiţiile susţinute nu se remunerează prin tarife reglementate”, mai arată ministerul.

Sursa articol