Sânzienele Sau Drăgaica – Superstiții și Tradiții Legate De Această Zi

Sânzienele sau Drăgaica - obiceiuri si semnificatii


Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare an, pe data de 24 iunie, atunci când în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

Ce înseamnă Drăgaica sau Sânzienele

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Totuși, Sânzienele sunt cunoscute și sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele. Semnificația acestei sărbători este una a iubirii și a fertilității.

În Ardeal, sărbătoarea este denumită Sânziene, în timp ce în Muntenia și Oltenia, sărbătoarea se numește Drăgaică.

Sărbătoarea este anterioară creștinismului și a existat sub diferite nume și tradiții din întreaga lume.

Sânzienele sau Drăgaica erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, reprezentări fitomorfe, referindu-se la florile de Sânziene, și divinități antropomorfe.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Mircea Eliade este de părere că Sânzienele continuă un cult roman închinat zeiței Diana (Sanctae Dianae), venerată și pe teritoriul Daciei.

În credința populară, spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.

EXCLUSIV Legiștii cer intervenția ministrului Rafila după protestul de la INML: Expertizele, întârziate din cauza conducerii „nedemocratice și autoritare”

Recomandări

EXCLUSIV Legiștii cer intervenția ministrului Rafila după protestul de la INML: Expertizele, întârziate din cauza conducerii „nedemocratice și autoritare”

Sânziana sau Drăgaica mai este numită și Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, în funcție de zona geografică a țării.

Superstiții legate de Sânziene

Sânzienele sau Drăgaica -superstiții
Sânzienele sau Drăgaica – superstiții

Despre Sânziene se spune că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac. În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina. Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul.

Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.

Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. În unele zone, fetele își fac coronițe din Sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.

Când România își redescoperă forța și zâmbetul: David Popovici. Camelia Potec: „În România, vorbim numai despre lucruri care nu aduc valoare țării”

Recomandări

Când România își redescoperă forța și zâmbetul: David Popovici. Camelia Potec: „În România, vorbim numai despre lucruri care nu aduc valoare țării”

Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau, legate în formă de cruce, sunt duse la biserică. Acolo sunt sfințite, apoi sunt păstrate pentru diverse practici magice.

De ce Drăgaica se mai numește și „Amuțitul Cucului”

Sânzienele sau Drăgaica este o sărbătoare care mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Amuțitul Cucului. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Pentru a fi sănătoși și avea spor în muncă, la început de seceriș, oamenii se încing peste șale cu tulpini de cicoare. Pentru a fi plăcute feciorilor, fetele se spală pe cap în această zi cu fiertură de iarbă mare.

Pentru a scăpa de boli, fetele și femeile se scaldă în ape curgătoare. Iar pentru a se umple de fertilitate, femeile trebuie să se tăvălească dezbrăcate în rouă, dimineața, înainte de răsăritul Soarelui.

„Când SRI-ul tandemului Măgureanu-Iliescu ajunge să fie mai transparent decât cel al lui Hellvig-Iohannis e semn că democrația o ia la vale”

Recomandări

„Când SRI-ul tandemului Măgureanu-Iliescu ajunge să fie mai transparent decât cel al lui Hellvig-Iohannis e semn că democrația o ia la vale”

Pentru alungarea spiritelor malefice, de sărbătoarea Sânzienelor se aprind focuri în care se aruncă substanțe puternic mirositoare. Pentru pomenirea morților se fac pomeni îmbelșugate se pun flori mirositoare pe morminte.

Sânzienele sau Drăgaica și solstițiul de vară. Tradiții populare

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, din 24 iunie. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului.

Sânzienele sau Drăgaica - obiceiuri
Sânzienele sau Drăgaica – obiceiuri

Obiceiurile și tradițiile de Sânziene sunt diverse și numeroase, în funcție de zona geografică a țării și influențele specifice regiunii. Aceste obiceiuri și tradiții se practică fie pentru bunul mers al treburilor, fie pentru a atrage norocul și belșugul, dar și pentru aflarea ursitei sau pentru grăbirea măritișului.

Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

  • Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, în cazul în care erau găsite dimineața acoperite de rouă.
  • Florile culese de Sânziene, așezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț. Festivitatea este dedicată Sânzienelor sau Drăgaicelor, personaje mitice nocturne, care apar în cete (de obicei în număr impar), cântă și dansează pe câmpuri în noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul (23 spre 24 iunie).
  • Ele umblă pe pământ sau plutesc prin aer, împart rod holdelor și femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apără semănăturile de grindină și vijelii.
  • În mitologia română sunt cunoscute și sub alte denumiri, precum: Dânse, Vâlve, Iezme, Irodiade, Rusalii, Nagode, Vântoase, Zâne, Domnițe, Măiastre, Împărătesele Văzduhului și încă multe altele în funcție de regiune. Sânzienelor le place să fie iubite. Se supără și pedepsesc dacă nu le iubești. Pot deveni la fel de rele și dușmănoase precum Ielele sau Rusaliile.

Noaptea de Sânziene sau „noaptea în care se deschid cerurile”

Sânzienele sau Drăgaica este o sărbătoare încărcată de semnificații și are conotații magice. La miezul nopții de Sânziene, în credința populară se deschid Cerurile.

Despre Sânziene se știe că sunt zece tinere zeiţe, ce formează alaiul nupţial al zeiţei Sânziana (după numele din Transilvania, Banat, Oltenia, Maramureş sau Bucovina) sau Drăgaica (aşa cum e cunoscută în Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei).

Dansul lor ritualic e legat de simbolismul Soarelui şi marchează caracterul special al zilei celei mai lungi din an, invitaţie la bucurie.

Nerespectându-i-se ziua, Sânziana (identificată cu Junona sau Diana, la romani, ori cu Hera sau Artemis, la greci), protectoare a fecundităţii şi prezenţă binefăcătoare altminteri, se răzbună, prin vârtejuri, grindină, vijelie, flori văduvite de miros, plante fără leac. Despre astfel de credințe scrie în „Comoara satelor”, Ion Ghinoiu.

Aparent paradoxal, deşi fiinţe diurne, Sânzienele îşi încing hora-ritual noaptea, înaintea zilei de 24 iunie. E Noaptea de Sânziene, noaptea când, tot conform credinţei populare, „se deschid Cerurile”. Această temă este exploatată în literatura fantastică de la noi de Mircea Eliade.

De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. Acestea erau în trecut un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Printre cele mai renumite târguri se numără cele de la Buzău, Focșani, Câmpulung Muscel, Buda, din județul Vrancea, Ipatesti, județul Olt, Pitești, Cărbunești, județul Olt, Giurgeni, județul Ialomița, Broșteni, județul Mehedinți, și, cel mai cunoscut, Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Sub aspect religios, în ziua de 24 iunie, în Bucovina se sărbătorește cu mare fast Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În această zi se adună mii de pelerini pentru a participa la ceremonia scoaterii moaștelor Sfântului Ioan.

Super Mama Popovici! Gest extraordinar pentru a-i apăra cariera lui David

GSP.RO

Super Mama Popovici! Gest extraordinar pentru a-i apăra cariera lui David


ȘOC TOTAL! Diana Șoșoacă, BATJOCORITĂ după ce a spălat o mașină de poliție. VIDEO: „Aveți mărunt sau o plătiți în....

Playtech.ro

ȘOC TOTAL! Diana Șoșoacă, BATJOCORITĂ după ce a spălat o mașină de poliție. VIDEO: „Aveți mărunt sau o plătiți în….


Minunea ascunsă din Muntii Apuseni: Locuri unicat de unde s-a născut povestea Fefeleagăi. David, strănepotul femeii, încearcă să-i păstreze vie amintirea

Observatornews.ro

Minunea ascunsă din Muntii Apuseni: Locuri unicat de unde s-a născut povestea Fefeleagăi. David, strănepotul femeii, încearcă să-i păstreze vie amintirea


Horoscop 23 iunie 2022. Scorpionii trebuie să-și domolească impulsurile războinice și să protejeze relațiile cu cei dragi

HOROSCOP

Horoscop 23 iunie 2022. Scorpionii trebuie să-și domolească impulsurile războinice și să protejeze relațiile cu cei dragi


Știrea care a făcut înconjurul lumii. Miss Brazilia a murit la 27 de ani după o operație de scoatere a amigdalelor. Ce s-a întâmplat după intervenție

Știrileprotv.ro

Știrea care a făcut înconjurul lumii. Miss Brazilia a murit la 27 de ani după o operație de scoatere a amigdalelor. Ce s-a întâmplat după intervenție


E MULTI-milionară, dar conduce o Dacia Sandero. Ce vedeta mondială i-a surprins pe paparazzi când a fost fotografiată

Orangesport.ro

E MULTI-milionară, dar conduce o Dacia Sandero. Ce vedeta mondială i-a surprins pe paparazzi când a fost fotografiată


Anunț MedLife, care implică dezvoltarea calității serviciilor medicale la nivelul județului Timiș

PUBLICITATE

Anunț MedLife, care implică dezvoltarea calității serviciilor medicale la nivelul județului Timiș


Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro

PUBLICITATE

Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro

Urmărește cel mai nou VIDEOSursa articol