TVR 2 va difuza lecţii de Limba semnelor pentru hipoacuzici, dar și de matematică și limbi străine, în noul sezon al emisiunii „Teleşcoala”

TVR 2 va difuza lecţii de Limba semnelor pentru hipoacuzici, dar și de matematică și limbi străine, în noul sezon al emisiunii „Teleşcoala”


Din 26 septembrie, pe TVR 2, în emisiunea “Teleșcoala”, care ajută elevii ce susțin Evaluarea Națională, vor fi difuzate lecții de limba semnelor, o dată la două săptămâni. Vor fi și noi lecții de limbi străine, engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și, în premieră, japoneză.

O dată la două săptămâni în cadrul programului „Teleşcoala” se vor preda lecții de limbaj mimico-gestual – „Limba semnelor române”. Denumit generic „limbajul semnelor”, limbajul mimico-gestual românesc are o structură, un lexic şi reguli gramaticale specifice.

“Emisiunea „Telescoala” ajută elevii care dau examenele de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile de învăţământ la care vor susţine examen, dar şi aduce și noutăţi. Pentru prima data în istoria televiziunii, TVR 2 va oferi cursuri de Limba semnelor române, recunoscută din 2020 ca limba maternă, oficială a persoanelor cu deficiențe de auz”. Va fi un curs practic, un ghid de conversație, transmite instituția de televiziune.

“Mulți dintre noi am simțit lipsa de instrumente lingvistice în situații comune și, dacă o persoana surdă nu poate învăța să audă, noi avem șansa să învățăm să „vorbim” cu mâinile”, spune profesoara Lena Dermengiu.

În noul sezon  „Teleşcoala” vor continua lecţiile de limba și literatura română și de matematică pentru elevii claselor a VIII-a. La acestea se vor adaugă cursurile de limbi străine: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și, în premieră, japoneză. Din acest sezon, în platoul emisiunii vor veni şi elevii, cu ajutorul platformelor de comunicare video.

Din 26 septembrie, lecțiile de limba și literatura română vor alterna cu cele de matematică, de luni până joi, de la ora 15.30. De la ora 16.00, vor fi programate cursurile de limbi străine. „Teleşcoala” va include în fiecare vineri lecții de limba română pentru refugiații ucraineni.

Cursurile “Teleșcoala” pot fi urmărite și online, live sau înregistrate pe următoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook “Telescoala” sau tvr.ro.

Sursa articol